In memoriam Anne-Mieke Janssen-van Dieten – update met extra bijdragen

Ons bereikte het verdrietige bericht van het overlijden van ons lid van het eerste uur dr. Anne-Mieke Janssen-van Dieten, in de rouwadvertentie door de familie kort maar krachtig  ‘NT2-er’ genoemd.

Anne-Mieke was een van de grondleggers van de toegepaste taalwetenschap in Nederland en Anéla-lid vanaf het allereerste uur. Vanuit het toenmalig Instituut voor Toegepaste Taalwetenschap aan de universiteit van Nijmegen zette ze zich vanaf de jaren ‘70 bevlogen en deskundig in voor de ontwikkeling van goed NT2-onderwijs vanuit grote betrokkenheid bij de mensen die daarvan afhankelijk zijn. In het bijzonder droeg ze bij aan het zorgvuldig toetsen en beoordelen van  tweede-taalvaardigheid en aan het besef hoe complex dat is mede door de inrichting van het Staatsexamen NT2 en zette ze ambities om toegepaste taalwetenschap en taalonderwijspraktijk met elkaar te verbinden in daden om.

Anne-Mieke was initiator en voorzitter van de werkgroep NT2 van Anéla. Ook daarna bleef ze een trouw bezoeker van conferenties en met name ook de juniorendagen. Hier vindt u extra bijdragen van Anéla-leden: Bijdragen aan Nieuwsbrief Anéla over Anne-Mieke Janssen – van Dieten.

Eén reactie

  1. Renske Valk zegt:

    Wat een verdrietig nieuws. Ik studeerde in 1988 bij haar af, samen met Karen Heij, als taalkundige en toetswetenschapper. We leerden haar kennen als een zeer kundige en veeleisende leermeester, en dat is in de rest van het professionele leven van ons beiden op verschillende manieren en momenten betekenisvol geweest. Wij groeten haar, met terugwerkende kracht.

Reacties zijn gesloten.