Van de voorzitter

Beste Anéla-leden,

Ein-de-lijk gaat het dan weer gebeuren: de Anéla Meerdaagse. Alle abstracts zijn bekeken en beoordeeld. De indieners zijn geïnformeerd. En nu staat de inschrijving dan ook echt open. Hotels in Gent worden intussen al uitgezocht en treinkaartjes gereserveerd. De gastsprekers zijn bezig met de voorbereidingen voor de keynote lezingen. Wij kunnen niet wachten om iedereen weer ‘in het echt’ te zien en te mogen verwelkomen. Collega’s van de Universiteit Gent, maar ook Universiteit Antwerpen, Leiden en Utrecht en NHL Stenden Hogeschool zijn hard bezig met de organisatie van ons congres. We hopen op jullie komst!

In de tussentijd lees je hieronder verder over de Juniorendag en de netwerkbijeenkomst tijdens deze dag, de winnaar van de AVT/Anéla dissertatieprijs, de winnaar van de LOT populariseringsprijs, een oproep vanuit DuJAL en een conferentie van onze zusterorganisatie in Engeland. Genoeg te doen de komende tijd!

Hartelijke groet, Tessa van Charldorp


Anéla Meerdaagse 6-7 juni in Gent: inschrijving geopend!

Op 6 en 7 juni aanstaande zal de volgende Anéla Meerdaagse conferentie gehouden worden in Gent. De keynotes zullen verzorgd worden door dr. Mieke Vandenbroucke (Universiteit Antwerpen) en dr. Marije Michel (Rijksuniversiteit Groningen). Daarnaast hebben we een mooi en gevarieerd aanbod van onderzoekspresentaties.
De registratie voor deelname is nu open! Meer informatie en aanmelding via onze website. Of ga rechtsreeks naar het aanmeldingsformulier. Het programma zal nog gepubliceerd worden. Hou daarvoor de website in de gaten. We hopen veel Anéla-leden te mogen verwelkomen.


Oproep netwerkevenement Juniorendag

Op 19 april zal de Anéla/VIOT Juniorendag weer plaatsvinden, ditmaal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het belooft weer een interessante en leuke dag te worden met o.a. keynote lezingen van Imme Lammertink en Jana Declercq, en onderzoeks- en posterpresentaties van junior onderzoekers uit België en Nederland.
Daarnaast organiseren we tijdens de lunchpauze een netwerkevenement waar junior onderzoekers (BA-, MA- en PhD-studenten) de kans krijgen om te netwerken met (meer) ervaren onderzoekers (Postdoc, UD, UHD, HGL, etc.). Voor de ervaren onderzoekers is dit natuurlijk ook een uitgelezen kans om met nieuw talent in contact te komen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.
We willen jullie graag aanmoedigen om naar de gehele dag te komen, maar specifiek ook naar het netwerkevenement van 12:50-13:50. Aanmelden kan hier.

We zien jullie graag op 19 april in Nijmegen!

Met vriendelijke groeten,
De organisatiecommissie


Grote Taaldag en winnaar Dissertatieprijs 2024

De AVT/Anéla-dissertatieprijs voor het beste taalkundige proefschrift van het afgelopen jaar is gewonnen door Suzanne Bogaerds-Hazenberg, voor haar proefschrift over basisschoolonderwijs in tekststructuren. De LOT populariseringsprijs 2024, voor een wetenschapscommunicatieproject op het gebied van de taalwetenschap, gaat naar een lespakket en een escapegame binnen de website “Stemmen van Afrika”.

De AVT/Anéla-dissertatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste taalwetenschappelijke proefschrift dat het afgelopen jaar aan een Nederlandse universiteit is verdedigd. Suzanne Bogaerds-Hazenberg (Radboud Universiteit) won de prijs voor haar proefschrift Text structure instruction in Dutch primary education: Building bridges between research and practice. Door middel van verschillende soorten analyses laat Suzanne Bogaerds-Hazenberg zien dat expliciete instructie over de structuur van teksten een positieve invloed kan hebben op het leesbegrip van basisschoolleerlingen. Bovendien heeft ze zelf een lesmethode ontwikkeld die leerkrachten kan helpen de lees- en schrijfvaardigheid van hun leerlingen te vergroten. De jury was onder de indruk van deze combinatie van studies en vond het onderzoek zowel vernieuwend als actueel.
De LOT populariseringsprijs gaat elk jaar naar een project dat taalkundige expertise voor een breed publiek toegankelijk maakt. In even jaren gaat de prijs naar een al gerealiseerd of gepubliceerd project. Dit jaar is dat een lespakket (van Maarten Mous, Hilde Gunnink, Iris Kruijsdijk en Hanny Gijsman) en een escapegame (van Laura Minderaa, Jenneke van der Wal en Anders Lind) binnen de website Stemmen van Afrika. Het doel van deze website is om kinderen en volwassenen kennis te laten maken met de talen die gesproken worden in Afrika. Met de toevoeging van het lespakket en de escapegame kunnen kinderen nu ook puzzelen met taalstructuren en zo spelenderwijs leren over de taalwetenschap. De jury roemt de reikwijdte van het project en vindt het een positieve impuls voor het taalonderwijs. De escapegame noemt de jury verder een “originele en prikkelende vorm om taalwetenschap te populariseren”.
De prijzen werden uitgereikt aan het eind van de Grote Taaldag, de jaarlijkse conferentie van de drie grote taalkundige organisaties die Nederland rijk is: Anéla (de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap), AVT (de Algemene Vereniging voor Taalwetenschap) en LOT (de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap). Ondanks dat de inschrijftarieven dit jaar voor het eerst in lange tijd iets verhoogd waren was de dag met ongeveer 160 bezoekers net zo goed bezocht als vorig jaar.
Tijdens deze editie van de Grote Taaldag werden meer dan 70 presentaties gegeven, die samen het gehele vakgebied omvatten. Aan het begin van de dag werd ook het gloednieuwe tijdschrift Nota Bene gepresenteerd, een samenwerking tussen de Nederlandse AVT en de Belgische Kring voor Linguïstiek (BKL). Dit internationale tijdschrift wordt het nieuwe uitstalraam voor het meest recente taalwetenschappelijke onderzoek uit Nederland en België. Het thema van Nederlands-Belgische samenwerking kwam ook tot uitdrukking in de keynote-lezing van Joana Duarte en Orhan Agirdag, die een lans braken voor meer meertaligheid in Nederlandse en Vlaamse klaslokalen.
Op het Taalgala werden ook de vruchten geplukt van het vorige Taalgala: de winnaars van de LOT-populariseringsprijs van vorig jaar, Margot van den Berg, Jeroen van Ravenhorst en Fresco Sam-sin, presenteerden de voortgang van hun met het prijzengeld ondersteunde project Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo. Daarnaast werden de winnaars van de tijdens het vorige Taalgala gelanceerde Grotevragenprijs nog even in het zonnetje gezet. Hun winnende essays, over taaldiversiteit, AI en interactie met niet-menselijke wezens, zullen voor de komende jaren de agenda van de taalwetenschap mede vormgeven.

 

Het belang van Diamond Open Access publiceren

De redactie van DuJAL heeft een opiniestuk geschreven over het belang van Diamond Open Access publiceren voor ons vakgebied: Diamond is a scientist’s best friend. Niet lang geleden is DuJAL zelf overgestapt naar volledig DOA, daarin gesteund door Anéla. We hebben een aantal mensen in verschillende posities en rollen benaderd om op dit opiniestuk te reageren. De reacties worden dit voorjaar gepubliceerd met een doi en natuurlijk ook open access. We hebben nog interesse in enkele aanvullende reacties (300-1000 woorden, in het Engels). Anélaleden die dat willen doen, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Sible Andringa en Maria Mos, met een korte schets in enkele zinnen van wat ze zouden willen schrijven.


Heerlijk Duidelijkdag van De Taalunie

Op dinsdag 21 mei organiseert De Taalunie de Heerlijk Duidelijkdag in ‘s-Hertogenbosch. Een inspiratiedag voor iedereen die werkt aan begrijpelijke taal. De dag wordt georganiseerde in samenwerking met partners van de Nederlandse en Vlaamse overheid, uit de zorg, het hoger onderwijs en de rechtspraak. Neem een kijkje op de website voor meer informatie over:

Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.


Call for papers for the 57th Annual Conference of the British Association for Applied Linguistics

BAAL 2024 will be hosted by the Department of Language and Linguistics at the University of Essex on the 5th, 6th and 7th September 2024. Our conference theme is Applied linguistics in contemporary contexts: practices, approaches and future directions and is an invitation to explore and discuss what applied linguistics has to offer in terms of understanding contemporary issues and challenges. The theme is an opportunity for us to reflect on the changing practices and approaches that contemporary contexts require us to adapt to, as well as looking to the future to explore what roles we see applied linguistics playing in our increasingly interdisciplinary worlds. We particularly encourage submissions that engage with multilingualism, the role of applied linguistics in interdisciplinary research, social justice, and advancing technologies in social, education and workplace contexts.

Our keynote speakers are:
• Professor Uju Anja, Carnegie Mellon University
• Professor Rodney Jones, University of Reading
• Professor Bonny Norton, University of British Columbia
• Professor Julia Snell, University of Leeds

New to the conference this year is a final discussion panel where our invited speakers will reflect on the key the key themes and conversations of the conference. Our invited panellists are:
• Professor Kristina Hultgren, The Open University
• Professor Nancy Kula, University of Leiden
• Professor Constant Leung, King’s College London
• Dr Colin Reilly, University of Stirling

We are inviting abstracts for the following contributions:
• Poster presentations
• Individual presentations for parallel sessions (25 minutes including questions)
• Individual presentations for a Special Interest Group (SIG) track (25 minutes including questions)
• Workshops (60 minutes)
• Proposed Colloquia (120 minutes)

Deadline for receipt of Abstracts: April 10th 2024

To submit your abstract please use Oxford Abstracts using the following link: https://app.oxfordabstracts.com/stages/45753/submitter
If it is your first time to use Oxford Abstracts, please note that you will need to register to submit your abstract.

• Workshops should be designed as practical skills sessions and be participatory in nature.
• Formats for colloquia are flexible and can be decided by the proposers. They may consist of thematically related conventional presentations, shorter flash-talks, discussion sessions. Please only submit one abstract per colloquium.

Maximum abstract length – 300 words for Posters, Presentations and Workshops and 500 words for Colloquia.