In memoriam Tony Hak (door Harrie Mazeland)

De socioloog Tony Hak is dinsdag 17 april 2018, 68 jaar oud, onverwacht overleden. Tony was een veelzijdig en geëngageerd wetenschapper die de laatste 15 jaar van zijn loopbaan als UHD aan de Rotterdam School of Management gewerkt heeft, met name op het gebied van de methodologie van kwalitatief onderzoek.

Daarvoor had hij als medisch socioloog onder andere aanstellingen bij het Trimbos-instituut en de medische faculteit van de Erasmus Universiteit en bij de University of Liverpool. Zijn proefschrift ging over de tekstsociologie in lijn van Pêcheux, over wiens werk hij ook een aantal artikelen publiceerde samen met Niels Helsloot. Tony heeft ook veel methodologisch onderzoek gedaan naar surveys.

In de 90-er jaren was Tony betrokken bij IWIA/AWIA-activiteiten. Hij was een aantal jaren lid van de groep rond het tijdschrift Kwalon, waarvoor hij ook samenwerkte met IWIA-oprichter Hanneke Houtkoop. Hij heeft onder meer gepubliceerd in Human Studies, Semiotica, Journal of Pragmatics, Qualitative Sociology, Sociology of Health & Illness, Survey Research Methods, Langage & Société, Kwalon, Psychologie en Maatschappij, Sociologische Gids, Huisarts en Wetenschap. Verder talloze boekbijdragen, bijvoorbeeld ‘Constructing a psychiatric case’ in een door Brian Torode uitgegeven boek over tekstsociologie (1989).
Het methodologieboek dat hij samen met Jan Dul in 2007  publiceerde (Case Study Methodology in Business Research) heeft brede weerklank gevonden, net zoals trouwens een Spaans overzichtsartikel uit 1997 over het werk van Pêcheux.

Harrie Mazeland

Eén reactie

  1. Paul beek zegt:

    Ik was collega op afdeling van Trimbos (medische sociologie) en medestudent. Ben later huisarts geworden. Onverwachte veel te snelle dood. Had echter al lang geen contact meer. Weet dus niets van zijn laatste jaren.

Reacties zijn gesloten.